Succestræner og forsker: Idræt skal klæde unge på til livet
Søren Østergaards cv røber en ret alsidig karriere: Han er ungdomsforsker og leder af Center for Ungdomsstudier. Og så var han bagmand bag det projekt, der i 2021 kulminerede med det første danske mesterskab i kvindefodbold for HB Køge.
Den 2. november deler han ud af sin viden og sine værktøjer, når han holder webinar med Svendborg Talent & Elite under titlen ”Transfer i talentarbejde”.
”Det hele handler om, hvordan man kan gøre sport og idræt til en livsstil snarere end en aktivitet, som står i kalenderen et par gange om ugen. Idrætten er en vigtig del i den store trivselsdagsorden, fordi vi her har mulighed for at spille de unge bedre til alle andre ting i livet,” fortæller Søren Østergaard, der ud over at være centerleder og fodboldtræner også har haft tid til at skrive en lang række bøger, der alle har det til fælles, at de handler om børn, idræt og trivsel.
En del af den viden brugte han, da han i 2016 begyndte et projekt for at booste pigefodbolden i lokalområdet i Køge og Herfølge – et projekt, der seks år senere blev kronet med DM-titlen.
”Vi havde syv piger med i DBU’s U14-talentcenter, og hvis de skulle videre sportsligt, så skulle de til København. For det første var det selvfølgelig ærgerligt for Herfølge og Køge, og for det andet vidste vi, at en del af dem ville ryge helt ud af sporten i den proces, og derfor besluttede vi os for at arbejde på at lave et lokalt talentcenter,” siger Søren Østergaard, der tilføjer, at guldmedaljerne blot var en ekstra gevinst i de mange positive historier, som projektet siden har kastet af sig.
”Idrætten er en dannelsesarena og et fantastisk sted at lære at blive social, så man får gavn af det i andre steder i livet. Børnene bliver mere opmærksomme på, hvad de kan, og det er en god mulighed for at komme ud af komfortzonen og få nogle oplevelser, de også kan bygge på uden for banen,” siger Søren Østergaard som understreger, at lederne i sportens verden i dag har et endnu større ansvar over for de unge, end de havde tidligere:
”Modsat da jeg var barn, kan man reelt ikke længere både gå til spejder og spille fodbold, for idrætten kannibaliserer mange andre ting med de krav, der stilles til træningsmængden. Derfor er det også nødvendigt, at idrætten – og spejderlederne for den sags skyld – ser sig selv som en del af dannelsens arena. Det er ikke bare en aktivitet, det er en kultur og en livsstil, hvor man ikke bare holder op med at gå til spejder eller fodbold – man siger også farvel til et fællesskab, hvis man stopper.”
Der skal ord på triumferne
Et af de vigtigste værktøjer i Søren Østergaards opskrift på succes findes i dialogen, for børnenes fremtidsmuligheder handler om meget mere end evnerne med bolden.
”Vi skal italesætte succeserne. Hvis du er modig på fodboldbanen, kan du også være det i skolen. Vi har også arbejdet med en bold-buddy, når der kom nye til på de mindre årgange. De skulle hjælpe dem med at falde til, og efter 14 dage taler vi med begge spillerne om deres oplevelser. Og her er det mest interessante faktisk snakken med bold-buddyen. Når vi spørger ind til, om de tror, at de kan bruge erfaringen andre steder, kan de jo godt se det,” siger Søren Østergaard, der også efterlyser, at trænere og ledere tør tage ansvar for at flytte på de unge:
”I dag er de unge i dårligere relationel form, end vi var i min generation, og der er en større frygt for at skille sig fra fællesskabet. Det kan vi blandt andet se ved, at pigerne holder op med at række fingeren i vejret for at svare på et spørgsmål, når de kommer i 3. eller 4. klasse. Det kan vi bruge idrætten til at komme forbi, og vi kan bruge idrætten til at lære dem at turde møde nye mennesker. Når de skal gå to og to til træningsøvelserne, så blander jeg dem for at bryde de sædvanlige konstellationer, og det er sådan nogle små ting, der kan gøre dem stærkere uden for banen.”
Fakta: Søren Østergaard er uddannet inden for samfundsvidenskab og teologi og har en ph.d.-grad i teologi fra Københavns Universitet.
VÆR MED, NÅR SVENDBORG TALENT & ELITE INVITERER TIL ET SPÆNDENDE WEBINAR MED SØREN ØSTERGAARD ONSDAG, DEN 2. NOVEMBER KL. 18:30 – 20:30:
Prisen for deltagelse er kr. 100, og tilmelding sker via dette link (eksternt site). Betaling via Mobilepay til nr. 755532. Alternativt kan du overføre kr. 100 til Svendborg Kommune reg.nr. 4366 3224318650, og mærke din overførsel “Svendborg Talent & Elite”.
Webinaret vil blive optaget og sendt til alle tilmeldte.